Posetite Belo blato

BELO BLATO / Village Belo blato

Belo Blato (svk. Biele Blato, mađ. Nagyerzsébetlak) je naselje grada Zrenjanina u Srednjobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 1477 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1762 stanovnika).

 

Belo Blato je prvi put naseljeno 1866. godine, kada ga naseljavaju Nemci. Selo su nazvali Elizenhajm. Zbog velike poplave koja se desila1876. godine, Nemci se iseljavaju u Rumuniju.

 

Godine 1883. je ponovo raspisana kolonizacija i selo naselavaju Slovaci iz Padine (180 porodica). Nešto kasnije u Belo Blato(Slovački-Lizika) dolaze Mađari, Nemci i Bugari).

 

Već nakon tri godine, novi kolonisti su izgradili školu. Nabijaču pokrivenu trskom. Selo se polako razvijalo. Od samog početka u selu su bile dve konfesije, Slovačka Evangelistička av., i katolička.

 

Slovaci su Evangelisti a ostali doseljenici su bili katolici. Bilo je potrebno sagraditi dve crkve što je i urađeno i to godine 1895. katolička i1902. Slovačka Evangelistička. Ubrzo posle je sagrađen i mlin, čiji je vlasnik bio Ján Bùrik, Slovak iz Aradca.

 

Za vreme Prvog svetskog rata, 200 mladih stanovnika Belog Blata je ratovalo na raznim frontovima širom Evrope. Nažalost 47 mladića se nije vratilo svojim kućama a iza njih je ostalo 100 siročadi.

 

Drugi svetski rat je takođe ostavio duboke rane. Mobilisano je 156 regruta od kojih se 24 nikad nije vratilo. Posle Drugog svetskog rata u selu je oformljena Zemljoradnička zadruga, poljoprivredno društvo Jedinstvo, 1973. je puštena u rad fabrika za preradu trske, 1962. godine je selo dobilo struju zatim telefon, vodovod…

 

U naselju Belo Blato žive 1173 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,4 godina (38,4 kod muškaraca i 40,4 kod žena). U naselju ima 568 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,60.

 

izvor: Wikipedia.sr

{jcomments on}

Somovina i tartufi

Kvalitet i način pripreme ečanskog soma u kombinaciji sa crnim tartufima  (Tuber melanosporum) daju poseban doživljaj. 
 
Spoj prirode i kulinarske veštine nude jedinstvenu kreaciju.

Povrltarski smuđ

Smuđ prirodno uzgajan u ečanskim jezerima,pripreman na poseban način, sa povrćem iz organskog baštenskog uzgoja.

 

 

Ečanski šaran

Meso ečanskog šarana ima posebna svojstava, povoljnog je hemijskog sastava, izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina, lako je svarljivo i male kalorijske vrednosti.
Zaštićeno geografsko poreklo, garantuje dobar izbor.
 

          Sva prava zadržana © rgečka ad.